miercuri, 11 ianuarie 2017

Prajitura Jerbo ( Greta Garbo ) 

Am un drag anume pentru aceasta prajitura,imi aduc aminte copil fiind ce bine mirosea in casa cand mama o pregatea,destul de rar date fiind vremurile de atunci cand toate erau dramuite pana la ultimul gram si totusi destul de des nu numai de sarbatori.

Mi-e drag sa o prepar si sa-mi surprind familia cu ea , toti ai casei o iubesc si o tava se topeste in doua zile maxim.Cu un pahar de lapte este un mic dejun preferat de copii inainte de a pleca la scoala.

Avem nevoie de : 
Pentru aluat:

800 gr faina
2 oua
100 gr unt/margarina
50 gr untura
25 gr drojdie
100 ml apa calda
1 iaurt
1 vanilie
coaja de la o lamaie/portocala
4 linguri zahar

Pentru umplutura :

1 borcan mare de gem de caise
300 gr nuca macinata
100 gr zahar

Pentru glazura :

o ciocolata Nestle

Intr-un vas mare rasturnam faina.O tragem pe mijloc astfel incat sa obtinem de ambele parti cate un gol.Intr-unul punem apa calda,2 linguri de zahar si drojdia faramitata.In celalalt spargem ouale,punem untul,untura,iaurtul,sarea,vanilia,coaja de lamaie rasa si celelalte 2 linguri de zahar.
Asteptam 5 minute dupa care incepem sa incropim in faina ingredientele cu ambele maini pana obtinem un aluat.
Daca este prea uscat mai punem un pic de apa si framantam in continuare.Daca este lipicios mai punem faina.
Framantam pana obtinem un aluat elastic, nelipicios,nesfaramicios.

Il lasam la odihnit 10 minute.Intre timp tapetez tava cu ulei si faina ( sau se poate folosi hartie de copt).
Impart aluatul in 4 parti egale.Intind prima foaie,o asez in tava si pun peste ea intr-un strat generos de gem de caise.Presar peste gem nuca macinata din abundenta si presar zahar tos.
Intind a doua foaie si procedez ca la prima.La fel si cu a treia foaie.
A patra foaie o intind,cu furculita fac gauri pe toata suprafata ei ca sa nu se unfle la copt si sa plesneasca si o pun in tava peste al treilea rand.
Acopar cu un servet de bucatarie si las la crescut in loc cald ferit de curent o ora.
Se coace in cuptorul incins la foc mic 60 de minute. Se lasa la racit ,se pregateste glazura conform indicatiilor de pe ambalaj si se adauga peste prajitura racita.
Se presara cu nuca macinata si se taie felii.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu